05 Oktobar 2018

Organizovana studijska posjeta Makedoniji kao dio bilateralne razmjene

Nakon što je u maju 2018. godine delegacija iz Makedonije boravila u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini, uzvratna posjeta Makedoniji organizovana je od 24. do 28. septembra, a domaćin posjete bio je Centar za cjeloživotno učenje Skoplje.

Nakon što je u maju 2018. godine delegacija iz Makedonije boravila u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini, uzvratna posjeta Makedoniji organizovana je od 24. do 28. septembra, a domaćin posjete bio je Centar za cjeloživotno učenje Skoplje.

Učesnici ovog studijskog putovanja bili su predstavnici različitih institucija i organizacija koje, svaka na svoj način, daju značajan doprinos postepenoj izgradnji sistema obrazovanja odraslih. Tu ubrajamo ministarstva obrazovanja, akreditovane organizatore obrazovanja odraslih (srednje stručne škole, centre i sl.), te nevladine organizacije koje aktivno djeluju na ovom polju.

Tokom tri radna dana posjete učesnici su posjetili Skoplje, Gostivar, Tetovo, Kavadarce i Negotino, te obavili sastanke sa predstavnicima Centra za cjeloživotno učenje Skoplje, JU Centra za obrazovanje odraslih (COV), Hospitality: Centar za obuku „Akademik“, Nacionalne Agencije za Evropske obrazovne programe i mobilnost, JU Srednje poljoprivredne škole „Moša Pijade“ Tetovo, Instituta za razvoj zajednice, te predstavnicima privatnih centara AUTOCEM Tetovo i Alliance One Kavadarci.

Pored ovih ustanova, grupu su ugostila i tri otvorena građanska univerziteta za cjeloživotno učenje, pravni nasljednici jugoslovenskih radničkih univerziteta, i to: Otvoreni građanski univerzitet za cjeloživotno učenje „Kočo Racin“ Skoplje, Otvoreni građanski univerzitet za cjeloživotno učenje „Gostivar“ i Otvoreni građanski univerzitet za cjeloživotno učenje „Negotino“.

Ova bilateralna ekspertska razmjena je organizovana s ciljem da omogući različitim akterima u obrazovnom sistemu ovih dviju zemalja da razmjene iskustva, mišljenja i primjere dobre prakse te zajedno prodiskutuju trenutne probleme i izazove u oblasti obrazovanja odraslih kao i moguća rješenja istih.

Studijska razmjena između Makedonije i Bosne i Hercegovine uspješno je realizovana uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ).

Novosti

Dobrodošli u DVV International
Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo