16 Maj 2018

Ključni akteri sistema obrazovanja odraslih iz Makedonije u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu je u periodu od 7. do 11. maja u saradnji sa svojim partnerskim organizacijama bio domaćin studijske posjete grupe iz Makedonije predvođene Centrom za cjeloživotno učenje iz Skoplja.

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu je u periodu od 7. do 11. maja u saradnji sa svojim partnerskim organizacijama bio domaćin studijske posjete grupe iz Makedonije predvođene Centrom za cjeloživotno učenje iz Skoplja.

Učesnici posjete bili su predstavnici ključnih aktera na polju obrazovanja odraslih u Republici Makedoniji među kojima Centar za obrazovanje odraslih Republike Makedonije, Nacionalna agencija za evropske obrazovne programe i mobilnost, Centar za cjeloživotno učenje Skoplje kao i predstavnici pet otvorenih građanskih univerziteta za cjeloživotno učenje i to iz Skoplja, Gostivara, Tetova, Strumice i Negotina.

Ova bilateralna ekspertska razmjena je organizovana s ciljem da omogući različitim akterima u obrazovnom sistemu ovih dviju zemalja da razmjene iskustva, mišljenja i primjere dobre prakse te zajedno prodiskutuju trenutne probleme i izazove u oblasti obrazovanja odraslih kao i moguća rješenja istih. U skladu s tim, učesnike iz Makedonije su u svojim prostorijama ugostili predstavnici organizacija i ustanova sa različitih nivoa sistema obrazovanja odraslih i iz različitih mikro okruženja.

Prvog dana posjete učesnici su boravili u Kantonu Sarajevo gdje su održali sastanke sa pomoćnicom ministra za srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, gospođom Lamijom Husić te sa predstavnicima JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, JU Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo te Centra za poslovnu edukaciju Sarajevo.

Pored Kantona Sarajevo, učesnici su posjetili i partnerske organizacije DVV Internationala u Srebrenici i Goraždu. Predstavnice udruženja „SARA“ Srebrenica i „Priroda“ Bratunac su gostima prezentovale svoj rad, dosadašnju saradnju s DVV Internationalom kao i planirane aktivnosti u budućnosti.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde učesnicima je dobrodošlicu poželio i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, gospodin Damir Žuga i zajedno sa gospodinom Amirom Duhovićem, kontakt osobom za obrazovanje odraslih, ukazao na važnost regionalne razmjene iskustava i jačanja kooperativnog odnosa kako na polju obrazovanja odraslih tako i na svim drugim poljima. Gosti iz Makedonije su poslije sastanka u ministarstvu posjetili i dvije organizacije/ustanove koje su do sada bile nosioci razvoja sistema obrazovanja odraslih u ovom kantonu, JU Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde i Udruženje „ALDI“ Goražde.  

Uzvratna posjeta Republici Makedoniji će biti realizovana krajem septembra 2018. godine, a domaćin posjete će biti Centar za cjeloživotno učenje iz Skoplja. 

Novosti

Dobrodošli u DVV International
Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo