26 Mart 2018

U Banja Luci održan deveti sastanak kontakt osoba za obrazovanje odraslih

Deveti sastanak kontakt osoba za obrazovanje odraslih održan je u Banja Luci, 20. i 21. marta, a domaćin sastanka, pored DVV Internationala, bio je i Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Deveti sastanak kontakt osoba za obrazovanje odraslih održan je u Banja Luci, 20. i 21. marta, a domaćin sastanka, pored DVV Internationala, bio je i Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske. Sastanku su prisustvovale kontakt osobe za obrazovanje odraslih iz nadležnih obrazovnih institucija oba entiteta, šest kantonalnih ministarstava obrazovanja, Odjela za obrazovanje Brčko distrikta, državne agencije “APOSO“, kao i predstavnici partnerskih organizacija, organizatora obrazovanja odraslih.

Od prethodnog sastanka koji je održan u Vitezu u oktobru 2017. godine, u većini kantona su napravljeni dodatni pomaci u uređenju oblasti obrazovanja odraslih. To se, prije svega, odnosi na uspješan tok procesa akreditacije organizatora za obrazovanje odraslih, programa obrazovanja odraslih, izrade strateških dokumenata, a u pojedinim kantonima i nadzor nad već akreditovanim organizatorima obrazovanja odraslih.

Osim toga, napredak je vidljiv i u administrativnim jedinicama koje još uvijek nisu usvojile zakon o obrazovanju odraslih budući da se usvajanje istog u Brčko distriktu očekuje u toku maja, a u Posavskom kantonu do ljeta tekuće godine.

Zakon o obrazovanju odraslih je u Republici Srpskoj usvojen još 2009. godine te su iskustva Zavoda za obrazovanje odraslih od velikog značaja za implementaciju zakona o obrazovanju odraslih i u drugim administrativnim jedinicama. Zbog toga je u okviru sastanka upriličena i posjeta ovoj instituciji gdje su se učesnici mogli upoznati sa načinom rada Zavoda, finansiranjem, procesom akreditacije organizatora obrazovanja odraslih, informacionim, sistemom, načinima osiguranja kvaliteta itd.

Sastanak u Banja Luci bio je prilika i da se svim učesnicima predstave novi ciljevi i strateška polja djelovanja DVV Internationala u Bosni i Hercegovini za narednu projektnu fazu 2019.-2021.

Naredni sastanak kontakt osoba za obrazovanje odraslih biće održan u jesen 2018. godine, a domaćin će ovaj put biti Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko–neretvanskog kantona.

Novosti

Dobrodošli u DVV International
Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo