Novo iskustvo za novi početak - obuka njegovatelja

Učesnici na početku obuke

Učesnici obuke sa predstavnicima centra "Fenix"

Praćenjem trendova u Bosni i Hercegovini i i regionu možemo zapaziti činjenicu da stanovništvo stari tj. da se povećava broj stanovnika iznad 65 godina starosti. Briga o ljudima treće životne dobi postaje sve važnija, jer usljed stresa, svakodnevnih problema i borbe za egzistenciju sve je veći broj starijih osoba kojima je potrebna njega.

S druge strane imamo visoku stopu nezaposlenosti i apatiju kod mladih ljudi, što zahtjeva veći angažman svih članova i institucija lokalnih zajednica. Obrazovanje mladih osoba ne donosi veliki postotak u njihovom zapošljavanju. Aktuelni podaci ukazuju na to da je nezaposlenost problem broj 1 kod mladih osoba u našoj državi, te da stopa nezaposlenosti mladih iznosi preko 60%. 

Kako bi barem djelimično odgovorili na pomenute probleme, te kreirali mogućnost za zapošljavanje mladih ljudi a ujedno i osigurali adekvatnu brigu starim i iznemoglim osobama, partnerska organizacija Centar „Fenix“ iz Sanskog Mosta u saradnji sa DVV Internationalom u 2018. godini realizuje projekat „Novo iskustvo za novi početak“ -  Obuku njegovateljica / njegovatelja.

Centar „Fenix“ je organizacija koja postoji još od 1997. godine i zalaže se za podršku ciljnim grupama stanovništva u specifičnim, prelaznim fazama života kao što su: trudnoća, porod, dojenje, rano djetinjstvo i prelazak u treću životnu dob. Centar „Fenix“ pored Savjetovališta i edukacije za trudnice i mlade majke vodi i socijalni program za stare, nemoćne i socijalno nezbrinute osobe, bavi se stručnim usavršavanjem zdravstvenih radnika, a od 2008. godine u vlasništvu organizacije djeluje i starački dom „Zlatna jesen“.

Cilj zajedničkog projekta Centra „Fenix“ i DVV Internationala je stručno osposobljavanje najmanje 20 mladih osoba za novi profil zanimanja „njegovatelj/njegovateljica“  i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada uz sticanje neophodnog iskustva kroz voloneterski rad u staračkom domu „Zlatna jesen“, promocija održavanja zdravlja i njege starijih osoba,  poboljšanje efikasnosti i kvaliteta usluga u socijalnim ustanovama.

Projektom je predviđeno realizovanje 170 sati teoretske nastave i četiri mjeseca praktičnog rada u staračkom domu uz mentorstvo i pedagoško savjetovanje polaznika.

 

Učesnice projekta: 20 nezaposlenih mladih osoba iz Sanskog Mosta i okoline.

Trajanje projekta: 170 časova teoretske nastave + četveromjesečni praktični rad uz mentorsku podršku

Ciljevi projekta:

  • Stručno osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada,
  • Promocija održavanje zdravlja i njege starijih osoba te poboljšanje trenutnog stanja u  području njege starih i iznemoglih osoba,
  • Poboljšanje efikasnosti i kvaliteta usluga u socijalnim ustanovama.

 

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo