Osnovne andragoške obuke

Osnovne andragoške obuke namijenjene su svim akterima u nastavnom procesu obrazovanja odraslih, bilo da se radi o javnim obrazovnim institucijama ili nekom drugom obliku obrazovne organizacije. Sticanje znanja i vještina, unapređivanje stručnih kompetencija kadrova i usvajanje andragoških principa u obrazovnim organizacijama, omogućava obogaćivanje obrazovne ponude i osiguravanje kvaliteta procesa obrazovnog rada s odraslima, što je u skladu sa usvojenim zakonima o obrazovanju odraslih i doprinosi njihovoj implementaciji.

U okviru ovih obuka učesnici imaju priliku učiti o psihološkim osnovama, karakteristikama i stilovima učenja odraslih, motivima i barijerama u učenju odraslih, ulozi nastavnika, komunikaciji, grupnoj dinamici, vizualizaciji i prezentaciji u obrazovnom radu, kao i o grupnom radu, samostalnom radu, interaktivnim metodama i interaktivnoj nastavi u obrazovanju odraslih. 

Osnovne andragoške obuke, prema sažetom, intenzivnom konceptu u trajanju od 20 nastavnih sati (3 dana), su do decembra 2018. godine održane u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu 10 i Republici Srpskoj. 

Od 2019. godine DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu obuke realizuje prema javnovažećem programu usvojenom od strane nadležnih ministarstava. Prva obuka prema javnovažećem programu u trajanju od ukupno 120 nastavnih sati (5 modula) biće realizovana u Zeničko-dobojskom kantonu od juna do novembra 2019. godine i to za dvije grupe polaznika: mlađi akademski kadar Univerziteta u Zenici i nastavnici/profesori srednjih stručnih škola registrovanih kao organizatori obrazovanja odraslih.

TV prilog: Realizacija prvog javnovažećeg programa andragoške obuke u BiH

Projekti

Dobrodošli u DVV International <br> Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

Partner na projektu u 2019. godini

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo