Časopis "Obrazovanje odraslih"

Sastanak redakcije časopisa "Obrazovanje odraslih" - Mart, 2017.

Sastanak redakcije časopisa "Obrazovanje odraslih" - Mart, 2017.

Časopis „Obrazovanje odraslih“ se objavljuje u Bosni i Hercegovini od 2001. godine i jedina je štampana publikacija koja tretira pitanja obrazovanja, učenja i obuke odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja. Osnovni cilj časopisa je unapređenje andragoške teorije i prakse u zemlji i šire, a sam sadržaj pokriva različita područja andragoškog obrazovnog rada, od prostora osnovnog obrazovanja odraslih i opismenjavanja, preko stručnog usavršavanja, obrazovanja za život u porodici, područja kulture, politike, aktivnog građanstva, popularnog i liberalnog obrazovanja, do univerzitetskih tema o obrazovanju odraslih.

Časopis osigurava prostor autorima (stručnjacima iz oblasti pedagogije, andragogije, obrazovnog menadžmenta, psihologije, politologije, sociologije, komunikologije, socijalnog rada itd.) iz cijele Bosne i Hercegovine i regije za objavljivanje njihovih radova i rezultata istraživanja u gore spomenutim oblastima. Namijenjen je akademskoj zajednici (predavači, studenti, istraživači), kadrovima koji se bave učenjem i obrazovanjem odraslih (formalno, neformalno, informalno), te široj publici zainteresovanoj za obrazovanje zasnovano na andragoškim principima i njihovu primjenu u praksi.

Svako izdanje ove publikacije se besplatno distribuira stručnoj i široj javnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji Jugoistočne Evrope, a objavljuje se dva puta godišnje u tiražu od 300 primjeraka. Do 2019. godine izdavači časopisa bili su DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu i Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, a od januara 2019. godine časopis izdaje Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo. 

Rješenjem Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta broj 02-15-6646/01 od 29.10.2001. godine časopis je upisan u registar medija, a od 2019. godine uvršten je i u CEEOL (Central and Eastern European Online Library) i EBSCO bazu podataka. 

Kontakt e-mail redakcije časopisa: casopis@bkc.ba.

Preuzmite sva izdanja časopisa objavljena od 2007. godine ovdje

Projekti

Dobrodošli u DVV International <br> Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo