Lobiranje i saradnja sa obrazovnim vlastima

Učesnici desetog sastanka kontakt osoba za obrazovanje odraslih - Mostar, 2018.

Osmi sastanak kontakt osoba DVV Internationala za obrazovanje odraslih - Vitez, 2017.

Direktor DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dr.sc. Emir Avdagić sa četiri ministra obrazovanja - Bjelašnica, 2016.

Ključna aktivnost DVV International - Ureda za BiH na makro nivou jeste lobiranje za zakone o obrazovanju odraslih i zakonsko uređenje te oblasti. Politička struktura Bosne i Hercegovine je vrlo složena, te ova aktivnost podrazumijeva saradnju sa 12 ministarstava obrazovanja i Odjelom za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, od kojih je, do sada, njih jedanaest uredilo ovu oblast donošenjem zakona o obrazovanju odraslih, kao i donošenjem odgovarajućih podzakonskih akata. DVV International je ministarstvima obrazovanja u ovom procesu pružio kako stručnu, savjetodavnu, tako i finansijsku podršku.

Kroz aktivnosti lobiranja, DVV International je stvorio mrežu kontakt osoba imenovanih od strane ministarstava za obrazovanje, a koje su u tim ministarstvima zadužene, između ostalog, i za oblast obrazovanja odraslih. Cilj kreiranja mreže je bio ostvarivanje kontinuiteta u radu, razmjena znanja i iskustava, učenje od drugih, ali i usklađivanje zakonskih i drugih regulativa u različitim ministarstvima. Ova aktivnost se pokazala vrlo uspješnom, jer upravo kontakt osobe predstavljaju temelj razvoja kapaciteta ministarstava za što bolju i kvalitetniju implementaciju zakona o obrazovanju odraslih u okviru jedinstvenog obrazovnog sistema.

Do sada je održano 12 sastanaka kontakt osoba i to: na Vlašiću, u Bihaću, Zenici, Goraždu, Lukavcu, na Bjelašnici, u Širokom Brijegu, Vitezu, Banja Luci, Mostaru i Brčkom.

 

Lista kontakt osoba DVV Internationala za obrazovanje odraslih

Projekti

Dobrodošli u DVV International Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.