OsnaŽena - aktivna na tržištu rada

Amica Educa je nestranačka, nevladina, neprofitna organizacija koja svojim djelovanjem na prostoru BiH i Jugoistočne Evrope doprinosi kvalitetnijem životu pojedinca i zajednice primjenom koncepta cjeloživotnog učenja, inovativnih i klasičnih pristupa u edukaciji i psihosocijalnom radu sa djecom, mladima i odraslima.

Na temelju zajedničkih ciljeva rada i usmjerenosti ka istim kategorijama stanovništva, DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu je u 2017. godini podržao realizaciju projekta ove organizacije koji nosi naziv „OsnaŽena - aktivna na tržištu rada“.

Na osnovu ranijeg iskustva Amica Educe u implementiranju projekta sa dugotrajno nezaposlenim ženama starosti od 30 do 60 godina uočeno je da:

  • Žene započnu aktivno traženje posla odmah po završetku obrazovanja. U većini slučajeva nisu u mogućnosti da nađu zaposlenje radi nedostatka otvorenih radnih mjesta, ali i zbog toga što poslodavci ne žele da zaposle mlade žene koje mogu planirati porodicu, odnosno koje mogu koristiti porodiljsko odsustvo.
  • Nakon što formiraju porodicu (udaju se i rode djecu) žene prestanu aktivno tražiti posao i u roku od 10 godina nakon završetka obrazovanja su u potpunosti neaktivne na tržištu rada.
  • Ženama nedostaje samopouzdanja da razviju svoje poslovne ideje radi tradicionalnih rodnih uloga i odgoja.

Na osnovu toga, Amica Educa je uvidjela potrebu da, pored digitalnog opismenjavanja i psihoedukacije, organizira i edukaciju za usvajanje poslovnih vještina koja bi nezaposlene žene osposobila za aktivno traženje posla i razvijanje poslovnih planova.

Projekat „OsnaŽena - aktivna na tržištu rada“ obuhvatio je implementaciju tri vrste aktivnosti i to:

  • Digitalno opismenjavanje,
  • Psihološko osnaživanje nezaposlenih žena,
  • Implementacija poslovne edukacije.

Dvanaest dugotrajno nezaposlenih žena iz različitih sredina, različitog nivoa obrazovanja i iz različitih dijelova Tuzlanskog kantona pohađalo je 12 radionica treninga "Lične vještine", 12 radionica treninga "Poslovne vještine" i 12 treninga "Digitalno opismenjavanje". Jedanaest od dvanaest polaznica je uspješno završilo ukupno 72 sata različitih edukacija u periodu od šest mjeseci. 

 

Ciljna grupa: 24 dugotrajno nezaposlene žene dobi od 30 do 45 godina registrirane u evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (DVV International je podržao jednu grupu od 12 polaznica).

Trajanje projekta: 12 mjeseci (2 grupe po 12 polaznica)

Ciljevi projekta:

  • Smanjiti broj nezaposlenih žena u svrhu unapređenja rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini putem uključivanja žena u proces cjeloživotnog učenja i aktivnog učešća u visoko kompjuterizovanom društvu,
  • Povećati konkurentnost nezaposlenih žena na tržištu rada i njihove mogućnosti za samozapošljavanje.
VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.