Izrada i procjena kurikuluma za obrazovanje odraslih

Treći modul obuke - Neum, 2017.

Drugi modul obuke - Vlašić, 2017.

Prvi modul obuke - Vitez, 2017.

Prepoznavši potrebu ministarstava obrazovanja u sredinama koje imaju donesen zakon o obrazovanju odraslih, DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu je 2016. godine kreirao obuku „Izrada i procjena kurikuluma za obrazovanje odraslih“.

Problem sa kojim su ministarstva suočena nakon usvajanja zakona jeste nedostatak kvalifikovane radne snage iz te oblasti, te nedostatak znanja i kompetencija za obavljanje poslova izrade i procjene kurikuluma za obrazovanje odraslih. Stoga je DVV International kreirao ovu obuku za 20 učesnika i njom obuhvatio po 3 predstavnika ministarstava obrazovanja koja su usvojila zakone o obrazovanju odraslih, a koja su identifikovala ovaj problem, te po jednog predstavnika partnerskih organizacija koje vrlo često rade na izradi kurikuluma, a koje također do sada nisu raspolagale za to kvalifikovanim kadrom.

Obuka se sastoji od 3 posebne i međuzavisne tematske cjeline tj. 3 modula:

  • Razvoj kurikuluma za obrazovanje odraslih;
  • Procedure i procesi izrade kurikuluma za obrazovanje odraslih;
  • Procjena kvaliteta kurikuluma za obrazovanje odraslih.

Nekoliko mjeseci nakon realizacije trećeg modula, DVV International organizuje follow up seminar na kojem učesnici imaju priliku provjeriti usvojena znanja i vještine.

Realizatori obuke su: prof. dr. Šefika Alibabić i prof. dr. Miomir Despotović, redovni profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

 

Opšti cilj obuke je osposobljavanje učesnika za razumijevanje bazičnih pristupa u izradi kurikuluma i razvijanje kompetencija za izradu, strukturiranje i procjenu kurikuluma za obrazovanje odraslih usmjerenog na ishode.

Učesnici obuke: 20 predstavnika ministarstava obrazovanja i predstavnika partnerskih organizacija

Trajanje obuke: 3 modula + follow up seminar (48 nastavnih sati + 12 sati samostalnog rada)

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.