Novo iskustvo za novi početak - obuka njegovatelja

Učesnici na početku obuke

Učesnici obuke sa predstavnicima centra "Fenix"

Praćenjem trendova u Bosni i Hercegovini i i regionu možemo zapaziti činjenicu da stanovništvo stari tj. da se povećava broj stanovnika iznad 65 godina starosti. Briga o ljudima treće životne dobi postaje sve važnija, jer usljed stresa, svakodnevnih problema i borbe za egzistenciju sve je veći broj starijih osoba kojima je potrebna njega.

S druge strane imamo visoku stopu nezaposlenosti i apatiju kod mladih ljudi, što zahtjeva veći angažman svih članova i institucija lokalnih zajednica. Obrazovanje mladih osoba ne donosi veliki postotak u njihovom zapošljavanju. Aktuelni podaci ukazuju na to da je nezaposlenost problem broj 1 kod mladih osoba u našoj državi, te da stopa nezaposlenosti mladih iznosi preko 60%. 

Kako bi barem djelimično odgovorili na pomenute probleme, te kreirali mogućnost za zapošljavanje mladih ljudi a ujedno i osigurali adekvatnu brigu starim i iznemoglim osobama, partnerska organizacija Centar „Fenix“ iz Sanskog Mosta u saradnji sa DVV Internationalom u 2018. godini realizuje projekat „Novo iskustvo za novi početak“ -  Obuku njegovateljica / njegovatelja.

Centar „Fenix“ je organizacija koja postoji još od 1997. godine i zalaže se za podršku ciljnim grupama stanovništva u specifičnim, prelaznim fazama života kao što su: trudnoća, porod, dojenje, rano djetinjstvo i prelazak u treću životnu dob. Centar „Fenix“ pored Savjetovališta i edukacije za trudnice i mlade majke vodi i socijalni program za stare, nemoćne i socijalno nezbrinute osobe, bavi se stručnim usavršavanjem zdravstvenih radnika, a od 2008. godine u vlasništvu organizacije djeluje i starački dom „Zlatna jesen“.

Cilj zajedničkog projekta Centra „Fenix“ i DVV Internationala je stručno osposobljavanje najmanje 20 mladih osoba za novi profil zanimanja „njegovatelj/njegovateljica“  i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada uz sticanje neophodnog iskustva kroz voloneterski rad u staračkom domu „Zlatna jesen“, promocija održavanja zdravlja i njege starijih osoba,  poboljšanje efikasnosti i kvaliteta usluga u socijalnim ustanovama.

Projektom je predviđeno realizovanje 170 sati teoretske nastave i četiri mjeseca praktičnog rada u staračkom domu uz mentorstvo i pedagoško savjetovanje polaznika.

 

Učesnice projekta: 20 nezaposlenih mladih osoba iz Sanskog Mosta i okoline.

Trajanje projekta: 170 časova teoretske nastave + četveromjesečni praktični rad uz mentorsku podršku

Ciljevi projekta:

  • Stručno osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada,
  • Promocija održavanje zdravlja i njege starijih osoba te poboljšanje trenutnog stanja u  području njege starih i iznemoglih osoba,
  • Poboljšanje efikasnosti i kvaliteta usluga u socijalnim ustanovama.

 

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.