Studijske posjete: razmjena i umrežavanje DVV Internationala i partnerskih organizacija

Studijske posjete predstavljaju ključan mehanizam za umrežavanje organizacija i razmjenu znanja, iskustava te najboljih praksi. Ovi susreti omogućavaju učesnicima da dublje razumiju specifičnosti rada u svojim oblastima, stvaraju veze s partnerima iz različitih dijelova svijeta te otvaraju nove mogućnosti za saradnju i unapređenje djelovanja. Kroz raznolike programe i aktivnosti, studijske posjete postaju ključni faktor u podsticanju inovacija, razvoju stručnosti i jačanju međunarodne saradnje organizacija.

 

Amica Educa – VHS Cham

U partnerstvu s Amica Educa iz Tuzle, DVV Intenrational – Ured za BiH posjetio je Visoku narodnu školu (VHS) Cham u Njemačkoj. Domaćin posjete, direktor škole gospodin Winfried Ellwanger, pripremio je program koji je obuhvatio upoznavanje s aktivnostima VHS-a, mehanizmima finansiranja i saradnje s vlastima, kompanijama i lokalnim akterima. Također smo prisustvovali nastavi kurseva i razmijenili iskustva u radu s izbjeglicama. Posjećena je i Stručna škola za njegu djece u Furth im Waldu i održani sastanci s obrazovnim institucijama u Bad Kötztingu. Posljednji dan posjete posvećen je međunarodnim projektima i strategijama finansiranja u VHS-u Cham, te posjeti Tehničkiom univerzitetu OTH Regensburg radi istraživanja mogućnosti saradnje.

 

NAHLA – VHS Magdeburg

Partnerstvo između Sarajeva i Magdeburga započelo je davno, a saradnja Centra za edukaciju i istraživanje NAHLA i Visoke narodne škole Magdeburg, pod medijacijom DVV Internationala – Ureda za BiH, dodatno je ojačala održivost međugradskih veza. Prošle godine, u Sarajevu su potpisani Memorandum o razumijevanju između ove dvije organizacije, što je rezultiralo posjetom tima CEI NAHLA Magdeburgu. Domaćini iz VHS Magdeburga, uključujući gradonačelnicu Simone Borris, srdačno su dočekali grupu. Tokom petodnevnog programa posjete, direktor škole Ralf Liebe i njegov tim upoznali su predstavnike CEI NAHLA centra sa sistemom osiguranja kvaliteta, online platformom za učenje vhs.cloud, administracijskim programom Kufer SQL, procedurama orijentacijske strategije, analizom potreba te promocijom i informisanjem ciljnih grupa. Također je organizovan sastanak s timom Psihosocijalnog centra Magdeburg radi razmjene iskustava u radu s ranjivim kategorijama stanovništva i osobama u pokretu. Grupa je također posjetila Leipzig kako bi bolje razumjela specifičnosti historije Istočne Njemačke i utjecaj mirne revolucije.

 

CPCD – Franfurt am Main

Četiri predstavnika Centra za promociju civilnog društva (CPCD) – SMART Centra za obrazovanje odraslih, uključujući direktoricu Aidu Dagudu, posjetili su Visoku narodnu školu (VHS) Frankfurt am Main uz prisustvo direktorice DVV Internationala - Ureda za BiH, Dženite Džano. Program posjete, fokusiran na rezultate samoevaluacije, omogućio je upoznavanje s radom VHS-a Frankfurt, sistemom upravljanja kvalitetom, te razmjenom znanja i prijedloga za zajedničke aktivnosti u okviru ERASMUS+ programa. Grupa je također posjetila Centar za medije, HVV (Hessischer Volkshochschulverband) te VHS Kaiserslautern radi razumijevanja digitalizacije u obrazovanju odraslih i integracije hibridnih metoda poučavanja.

 

ALDI – VHS AHAUS

Članovi Udruženja za lokalne razvojne inicijative (ALDI) iz Goražda bili su u studijskoj posjeti Visokoj narodnoj školi (VHS) Ahaus uz predstavnike DVV Internationala – Ureda za BiH. Domaćin posjete, direktor škole gospodin Nikolaus Schneider, s timom, pripremio je inspirativan program koji je obogatio znanja učesnika i otvorio put za buduću saradnju. Posjeta je obuhvatila razumijevanje strategija obrazovanja odraslih, razmjenu znanja o političkom lobiranju za napredak u toj oblasti, kao i upoznavanje s radom VHS-a AHAUS i njihovim obrazovnim programima. Učesnici su također posjetili brojne lokacije i institucije kao što su Medienzentrum, HVV (Hessischer Volkshochschulverband), VHS Kaiserslautern, te su se upoznali s ekološkim obrazovanjem kroz posjet Biologische Station Zwillbrock.

 

Zaključno, studijske posjete su nezamjenjiv alat za izgradnju mostova između organizacija i unapređenje njihovih kapaciteta. Kroz intenzivnu razmjenu znanja i iskustava, ovi susreti ne samo što omogućavaju sticanje novih uvida i vještina, već također podstiču stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa. Kroz kontinuiranu podršku i angažman, organizacije mogu zajedno raditi na rješavanju izazova i ostvarivanju ciljeva koji će doprinijeti boljoj zajednici i širem društvu.

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.