U 2022. godini novih pedeset nastavnika osposobljeno za obrazovni rad s odraslima

U 2022. godini ova obuka realizovana je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona te Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke koji su istu ranije proglasili javno važećom na području svog kantona/županije.

Tuzlanski kanton - Grupa 1

Tuzlanski kanton - Grupa 2

Tuzlanski kanton

Županija Zapadnohercegovačka

Županija Zapadnohercegovačka

Ministrica Ružica Mikulić (u sredini) i gđa Dženita Džano (desno) na dodjeli uvjerenja

Posjedovanje andragoških kompetencija jedna je od najvažnijih predispozicija za obrazovni rad s odraslima. Mnogi odraslost shvataju olako i pojedinca u obrazovnom procesu tretiraju jednako bez obzira na dob. Međutim, odrasle osobe posjeduju niz specifičnosti kojima nastavnik mora prilagoditi svoj rad kako bi ostvario programom predviđene ishode učenja.

U nedostatku mogućnosti za sticanje i usavršavanje andragoških kompetencija, DVV International već godinama ostvaruje saradnju sa nadležnim ministarstvima obrazovanja i realizuje program andragoškog osposobljavanja „Osnovna andragoška obuka“.

U 2022. godini ova obuka realizovana je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona te Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke koji su istu ranije proglasili javno važećom na području svog kantona/županije.

Ukupno 50 polaznika je ove godine finaliziralo svih 120 sati nastave i samostalnog rada, a svoje andragoške kompetencije demonstrirali su pred supervizorima prof. dr. Šefikom Alibabić, doc. dr. Aminom Isanović Hadžiomerović i doc. dr. Pericom Ivanekom.

Obuka u Županiji Zapadnohercegovačkoj završena je realizacijom supervizije od 7. do 9. decembra, a ukupno 21 polaznik je stekao pravo na javno važeće uvjerenje o andragoškoj osposobljenosti. Uvjerenja su dodijelili ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa gđa Ružica Mikulić, zamjenica direktora DVV International – Ureda za BiH gđa Dženita Džano i projekt koordinatorica gđa Ajla Sijerčić.

Obuku je u Tuzlanskom kantonu, u periodu od marta do juna 2022., uspješno završilo 29 nastavnika iz Tuzle, Gradačca, Gračanice, Teočaka i Banovića, a javno važeća uvjerenja dodijelili su gđa Alisa Memić, šefica odsjeka za srednje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, gdin Zlatko Ibrišimović, stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK i gđa Sabina Šošić, asistentica na projektu u DVV International – Uredu za BiH.

Demonstracija i supervizija vještina podrazumijevala je samostalno ili u paru pripremljene devedesetominutne radionice - nastavne jedinice po vlastitom izboru polaznika uz primjenu vještina stečenih tokom obuke, nakon čega su polaznici dobili povratnu informaciju, odnosno trenerski/supervizijski komentar.

Superviziji prethode ukupno četiri dvodnevna modula obuke i 30 sati individualnog rada između modula, a teme modula su:

  • Modul I - Učenje odraslih – psihološke osnove, karakteristike, stilovi učenja
  • Modul II - Komunikacija, grupna dinamika i upravljanje obrazovnom grupom
  • Modul III - Vizualizacija i prezentacija u obrazovnom radu s odraslima
  • Modul IV - Interaktivne metode obrazovanja odraslih.
Novosti

Dobrodošli u DVV International Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.