Lokalno partnerstvo za obrazovanje odraslih: Nadležna ministarstva, lokalne vlasti, komore i organizatori obrazovanja odraslih u Unsko-sanskom kantonu potpisali memorandum o saradnji

U ponedjeljak, 27. decembra, je u Bihaću potpisan memorandum o saradnji između 25 institucija relevantnih za oblast obrazovanja odraslih, s ciljem zajedničkog djelovanja i potpore ekonomskom i društvenom razvoju te stvaranja više mogućnosti za odrasle na području Unsko-sanskog kantona.

U ponedjeljak, 27. decembra, je u Bihaću potpisan memorandum o saradnji između 25 institucija relevantnih za oblast obrazovanja odraslih, s ciljem zajedničkog djelovanja i potpore ekonomskom i društvenom razvoju te stvaranja više mogućnosti za odrasle na području Unsko-sanskog kantona.

Obrazovanje odraslih podrazumijeva partnersku djelatnost i zajedničku odgovornost različitih aktera: vlasti, poslodavaca i zaposlenih, privrednih i stručnih asocijacija, udruženja, obrazovnih institucija i pojedinaca. Uspostavljeno lokalno partnerstvo predstavlja zajednički odgovor spomenutih aktera na izazove socijalno-ekonomskog razvoja i potrebe pojedinaca i preduzeća za znanjima i vještinama.

Lokalno partnerstvo je ujedno i osnovni mehanizam planiranja i razvoja stručnog obrazovanja i obuke odraslih, a potpisanim Memorandumom o saradnji su regulisana međusobna prava i obaveze, strateška uloga i pravci zajedničkog djelovanja partnera u oblasti obrazovanja odraslih.

Potpisnici Memoranduma su:

 1. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona
 2. Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona
 3. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona
 4. Ministarstvo finansija Unsko-sanskog kantona
 5. JU Pedagoški zavod Unsko-sanskog kantona  
 6. Grad Bihać
 7. Grad Cazin
 8. Općina Sanski Most
 9. Općina Bosanska Krupa
 10. Općina Ključ
 11. Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona
 12. Privredna komora Unsko-sanskog kantona
 13. Obrtnička komora Unsko-sanskog kanton
 14. JU MSŠ „Safet Krupić“, Bosanska Krupa
 15. JU I srednja škola Cazin
 16. JU II srednja škola Cazin
 17. JU I srednja škola „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša
 18. JU II srednja škola Velika Kladuša
 19. JU Mješovita srednja škola Bihać
 20. JU Medicinska škola Bihać
 21. JU Mješovita elektrotehnička i drvoprerađivačka škola Bihać
 22. JU Mašinsko-saobraćajna mješovita srednja škola Bihać
 23. JU Mješovita srednja škola Sanski Most
 24. Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla", podružnica Bihać
 25. Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Bihać

Svečanom potpisivanju Memoranduma prethodile su brojne aktivnosti koje je DVV International realizovao u 2021. godini u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona. Neke od tih aktivnosti su: izrada nacrta podzakonskih akata predviđenih novim zakonom o obrazovanju odraslih u Unsko-sanskom kantonu, izrada akcionog plana razvoja lokalnog partnerstva, treninzi za jačanje kapaciteta lokalnog partnerstva i pripremu projektnih prijedloga, pripema izvještaja/analize „Partnerstvo za budućnost“ sa preporukama za razvoj institucionalnog partnerstva, itd.

Trenutno je u izradi i interaktivna web platforma za obrazovanje odraslih u Unsko-sanskom kantonu, a dalju koordinaciju sastanaka i zajedničkih aktivnosti ove neformalne mreže vršit će PLOD - Centar za promociju lokalnog razvoja.

Novosti

Dobrodošli u DVV International Ured za Bosnu i Hercegovinu

DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu otvoren je u junu 2000. godine.

Više informacija

VHS DVV International LogoBMZ Logo
Logo obrazovanja odraslih u BiHAdult Education Logo
PODEŠAVANJE KOLAČIĆA
NAPUŠTATE DVV INTERNATIONAL
Važno obavještenje: Ukoliko kliknete na ovu vezu napustit ćete web stranice DVV Internationala. DVV International ne odgovara za sadržaj stranica trećih lica kojima možete pristupiti putem veze. DVV International ne može utjecati na to koji će Vaši lični podaci biti prikupljeni i/ili obrađeni na ovim stranicama. Za više informacija molimo Vas da pročitate politiku privatnosti vlasnika vanjskih web stranica.